List otwarty „Fanatyków Widzewa” do Wojewody Millera

24 kwietnia 2013, 23:51 | Autor:

Publikujemy list otwarty stowarzyszenia „Fanatycy Widzewa” skierowany do Wojewody Małopolskiego, Jerzego Millera, w sprawie zamknięcia sektora gości na stadionie Wisły Kraków.

Łódź, 24 kwietnia 2013r.

Pan Jerzy Miller
Wojewoda Małopolski

W związku z informacją o podjęciu przez Pana Wojewodę decyzji o zamknięciu sektora gości na stadionie Wisły Kraków, przy ul. Reymonta 22 na mecz z naszym klubem, Widzewem Łódź, zwracamy się z apelem o ponowne rozpatrzenie konieczności zastosowania takiej, a nie innej, formy restrykcji, która w głównej mierze uderza w nas – kibiców klubu Widzew Łódź oraz jego zawodników.
Wątpliwym jest, abyśmy to my byli winnymi zajść, jakie miały miejsce podczas meczu Wisły Kraków i Legii Warszawa z dn. 13.05.2013r. Jak wiadomo, za wydarzenia jakie miały miejsce tego dnia, ukarany został już decyzją Komisji Ligi klub Legia Warszawa oraz jego kibice. My, kibice Widzewa, nie mieliśmy z tymi wydarzeniami nic wspólnego. Dlatego też nie wiemy dlaczego mielibyśmy ponosić tego konsekwencje.
W związku z piątkowym meczem poczynione zostały przez nas kroki skutkujące między innymi zaciągnięciem zobowiązań finansowych, związanych na przykład z: zamówieniem pociągu specjalnego, przygotowaniem oprawy meczowej, czy też w przypadku osób pracujących wzięciem dnia wolnego od pracy. Rozumiemy, iż podejmując taką, a nie inną decyzję, bierze Pan również na siebie pełną odpowiedzialność za jej konsekwencje. Te najłatwiejsze do oszacowania, czyli finansowe, opiewają obecnie na kwotę niespełna 100 000,00 PLN i o ich zwrot z pewnością się upomnimy.
Wierzymy, iż raz jeszcze przemyśli Pan swoją decyzję oraz weźmie pod rozwagę nasze argumenty, dzięki czemu w najbliższy piątek dane nam będzie dopingować naszą drużynę ze stadionu, a nie spod niego.

Zarząd Stowarzyszenia FANATYCY WIDZEWA