Klub opublikował sprawozdanie finansowe za 2020 rok

1 kwietnia 2021, 08:00 | Autor:

Do końca marca klub miał obowiązek opublikować sprawozdanie finansowe za 2020 rok. I właśnie wczoraj wieczorem raport pojawił się na łamach oficjalnej witryny widzew.com. Zawarte w nim dane są spójne z tymi, które omawiane były półtora tygodnia temu w programie „Piłsudskiego 138”.

Tak jak już wcześniej pisaliśmy (więcej na ten temat TUTAJ), w minionym roku Widzew Łódź zanotował stratę w wysokości 2 239 094,84 złotych. Na tę wartość złożyły się przychody w wysokości 15 898 370,50 złotych oraz koszty w wysokości 18 137 465,34 złotych. W porównaniu do wcześniejszych dwunastu miesięcy, przychody zmniejszyły się o ponad półtora miliona złotych, z kolei koszty wzrosły o ponad osiemset tysięcy złotych.

Z lektury sprawozdania dowiadujemy się też, że na koniec 2020 roku suma bilansowa wyniosła 8 724 685,16 złotych. Po stronie aktywów złożyły się na nią przede wszystkim należności krótkoterminowe (3 643 225,72 złotych) i środki pieniężne w kasie oraz na rachunkach (3 260 546,32 złotych), zaś po stronie pasywów kapitał własny (2 959 743,83 złotych – o ponad dwa miliony złotych mniej niż rok wcześniej), a także zobowiązania długo- i krótkoterminowe (łącznie 3 029 806,68 złotych – o ponad półtora miliona złotych więcej).

W raporcie jest oczywiście o wiele więcej danych, które szczególnie interesujące będą dla osób obeznanych w sprawach finansowych. Pozostali mogą obejrzeć wspomniany odcinek „Piłsudskiego 138” z udziałem pełniącego obowiązki prezesa Piotra Szora, wiceprezesa Michała Rydza, przewodniczącego Rady Nadzorczej Leszka Bohdanowicza oraz dyrektora finansowego Dariusza Kowalika TUTAJ lub posłuchać audycji RadioWidzew.pl na poświęconej tej sprawie TUTAJ. Samo sprawozdanie znaleźć można W TYM MIEJSCU.

Qbek

Połowa w stowarzyszeniu to prawnicy. Wiedzieli jak to przedstawić żeby zwykły kibic tego nie odczytał. Dla mnie masło maślane.

Krzysiek
Odpowiedź do  Qbek

jest podane prawidłowo, tak jak to jest przyjęte i nie może być inaczej

Mario
Odpowiedź do  Qbek

2 liga, 1 liga z takimi przychodami powinno być conajmniej 10 mln oszczędności.
Widać jacy kolejni fachowcy (albo cwaniacy) zarządzają klubem.

KAL

Punkt IV Inwestycje długoterminowe 0 !!!!!

Odpowiedź do  KAL

Nie wiem na czym klub ma zarabiać, jak nie mamy swoich gruntów i budynków, których komuś dajemy w użytkowanie.

Waldemar

Mniam, mniam pieniążki z karnetów

Piotrek

Ciekawe co się składa na pozycję „Usługi obce”, to największa kwota w rachunku wyników (ponad 12 mln)?

onlyrts
Odpowiedź do  Piotrek

pewnie ochrona , milicja itp i największy koszt – hostessy i katering dla vip

Odpowiedź do  onlyrts

Z tego co zrozumiałem w trakcie tych audycji, to tam są także wynagrodzenia piłkarzy – piłkarze nie są na umowie o prace, tylko wystawiają faktury ze swoich działalności

RTS

Klubem zarządzają idioci.

Bohdan

Organy zarządzające w 2020: 541 616,20 zł.

I inna pozycja transakcje ze stronami powiązanymi.
Martyna Pajączek: zobowiązania na 31-12 dla tej pani:
84 243,16, a koszty w okresie 01-01 do 31-12. 2020 to
346 291,00 zł.
Mieli jak pączki w masełku. A efekt widoczny w sprawozdaniach. Teraz -2,3 mln, a w 2019 sztuczne przesuwanie aby wykazać jakikolwiek zysk i wtedy wyszło 60 000. Gdyby nie mecze PP minus też byłby pokaźny.

Odpowiedź do  Bohdan

I to jest kwintesencja problemu. Wychodzi na to, że Pajączek dostała circa 30 koła miesięcznie. I o to można mieć żal do Rady, bo to ona ustala wynagrodzenie

Dario1910

Ewidentnie widać, że brakuje kasy ze sprzedaży piwa i kiełbasek w dni meczowe!!! A tak na poważnie, odpowiedzialny za treść umowy z Kaczmarkiem sam powinien mu płacić 30k co miesiąc z własnego portfela nawet do końca świata!!!

Gucio

Ze sprawozdania wynika, że Martyna Pajączek zarobiła we Widzewie w 2020 roku 340 tys. z hakiem. Po podzieleniu sumy przez 12 otrzymujemy ok. 28,5 tys. miesięcznie.

Zobowiązania klubu wobec Pajączek na koniec 2020 roku pokazują kwotę ponad 84 tys., co oznacza, że dostała trzymiesięczną odprawę (3 x 28 tys.) płatną w 2021.

Zaskoczeni? Ja tak, bo mówiło się, że dostaje 50 tys. miesięcznie.

Odpowiedź do  Gucio

Idąc dalej, całkowite koszty zarządu wyniosły 541 tys., co po odjęciu wydatków na Pajączkową daje 195 tys. na resztę zarządu. Przy czym te 195 tys. obejmuje kwotę brutto brutto, czyli brutto pracownika z kosztami płacy po stronie pracodawcy.

Zarząd był chyba dwuosobowy (Pajączek i Szor, poprawcie mnie, jeśli się mylę), więc 195 tys. kosztowało nas zatrudnienie Szora. Przy czym on sam dostał dostał raczej dużo mniej z tej sumy, bo chyba nie był zatrudniony na kontrakt menadżerski jak Pajączkowa.

Z innych ciekawostek: Owczary (Thermoton) wpłaciły nam przez rok ok. 382 tys. złotych.

king

czyli mamy długu 3 mln pln i jeszcze 2 miesiace do konca sezonu a w kasie 2 mln a koszt utrzymania miesieczny to 1,5 mln wiec daje 4 mln na koniec sezonu 2020/21… BRAVO!

♥ RTS ♥
Odpowiedź do  king

Za co te minusy? Przecie to prawda, czysta matematyka, dlug pod koniec roku bez nowych inwestorow bedzie minimum -4 mln. Jak odejdzie Murapol mozna bedzie sie witac powoli z 5 liga.

Rafał
Odpowiedź do  king

Ty odróżniasz pojęcia długu i straty ?

TAZxiii

Niekompetencja niekompetencją, ale irytuje mnie to jak typowy niedzielny kibic myśli, że jak się sprzedały karnety to wszystko się sfinansuje. Nie, nie jest tak. Dla ludzi co nie mają pojęcia o prowadzeniu firmy, wyjaśniam organizacja meczu, zapewnienie bezpieczeństwa, organizowanie wyjazdów i wiele kurwa więcej to nie jest za darmo. Mamy duży stadion, który trzeba utrzymywać i opłacać rachunki. Kontrakty naszych piłkarzy to jest jakaś góra I ligi. ŁKS, Radomiak, czy Termalika płacą więcej. Nikt za darmo nie będzie biegał za piłka. Wiadomo balonik u nas jest pompowany dlatego niektórzy menago chcą to wykorzystać. Wracając dokładne tematu, problem jest taki, że… Czytaj więcej »

Wkurzony ziom

idz pobiegac

Odpowiedź do  Wkurzony ziom

Mam wrażenie, że jedyne co zrobiłeś dla klubu to tylko frajerskie lamentowanie ;)

Widzewie Quo Vadis?
Odpowiedź do  TAZxiii

Dobrze, że są tu ludzie który rozumieją jak działają finanse i prowadzenie biznesu.

syl
Odpowiedź do  TAZxiii

Stary my nie mamy żadnego stadionu:) i kosztów z nim związanych. A za jego wynajem płacimy spółce miejskiej z dotacji którą dostajemy od miasta.

Odpowiedź do  syl

I według ciebie wychodzimy na 0,bo nie sądzę. Pobór prądu i wody za wynajmowane mieszkanie nie płacisz?

Odpowiedź do  syl

Jak wynajmujesz mieszkanie też nie płacisz za prąd i wodę? :) Wydaje mi się, że nie każdy pamięta tym, że za to też trzeba płacić.

king
Odpowiedź do  TAZxiii

a skad niby byłaby nadwyzka?
z biletow za karnety nie wykorzystane i meczu z legła ? to jest około 2 mln pln
to i tak brakuje duzo bo mamy deficyt 4 mln pln! na koniec sezonu …
PAJACZEK SAMA NIE BYŁA OSOBA DECYZYJNA TYLKO JESZCZE ZARZAD I 22 ZE STOWARZYSZENIA WIEC NAJLEPIEJ ZNALESC KOZŁA OFIARNEGO! A PREZESI I VICE Z OLX TO BYLI ZA DARMO ZAPEWNE…

Bohdan

Gucio. Pytanie czy te kwoty w tych notach są brutto czy netto i takie coś rządzący mogliby wyjaśnić, zamiast podawać steki bzdur. Zakładam, że skoro zobowiązanie wobec tęgiej prezes na 31-12 wynosi te 84 243,16 zł to jest to kwota jaką jej trzeba przelać czyli netto. A więc zarobek brutto jest większy. Tak więc tak mogła zarabiać brutto w okolicach 50 tysięcy, co na rękę do wypłaty daje ponad 30 000 i to mogłoby się zgadzać.

Odpowiedź do  Bohdan

Pajączek nie była zatrudniona na umowę o pracę. Prowadzi działalność gospodarczą i wystawia klubowi fakturę co miesiąc. Sama opłaca składki i podatki. Tak to działa.

Tak samo zatrudniani są wszyscy piłkarze, może za wyjątkiem juniorów wchodzących do pierwszego składu.

RTS

Niestety winnym deficytu jest pani Tarantula. Osoba myśląca kategoriami Mioduskiego – największej zakały polskiego futbolu. W wielkim skrócie – są to ludzie uważający, że trzeba płacić krocie na kontrakty, żeby był widoczny efekt. Przykład gigantycznie przepłaconej ległej na tle innych polskich klubów, pokazuje jak błędna jest to droga. Pokazał to Piast Gliwice zdobywając mistrzostwo kilkukrotnie mniejszym budżetem. Pani prezes zdewastowała budżet klubu kilkoma kominami płacowymi, tj sobą, Robakiem, Mozdzeniem i Kaczmarkiem. Niestety wart takich pieniędzy jest tylko pan Marcin, ale też chyba nie do końca jak na nasze możliwości. Nie rozumiem też podpisania umowy z Kaczmarkiem i płacenia mu teraz… Czytaj więcej »

Kacz1979

Przeczytałem sprawozdanie.
Tego się nawet nie da skomentować.

Mariusz

Niech te pseudo Stowarzyszeniowcy zamiast co parę dni pisać o co nowszym budżecie niech lepiej szukają inwestora.Bo zachowują się jak małe dzieci pisząc co chwila o stratach Pajączek. A sami nic nie robią aby znaleść jakiegoś gościa z kasą który ma poukładane w głowie żeby wziął ten klub.Bawią się w psychologię.

Maestro

Koszty organizacji meczow w 2020 to ponad 2 mln zl. Co sklada sie na ta kwotę?

1910 W
Odpowiedź do  Maestro

Pewnie cały budżet takiego Bełchatowa jak 2 mln idzie na organizację meczów. Fajnie się rządzą przyszli bankruci.

Listek

Jedny słowek czeka nas niezaleznie od wyniku diametralna przebudowa zespołu po tym sezonie. Szanujmy wynik jaki mamy bo w następnym sezonie musi być taniej niż dzisiaj a co za tym idzie skład na papierze będzie również gorszy jakościowo.

Bohdan

Gucio jeśli tak jest jak piszesz to ta kwota prawie 85 000 zł jest dla klubu kwotą brutto. Od niej Pajączek musi oddać VAT należny do Urzędu Skarbowego, zapłacić swój ZUS, składkę zdrowotną i zaliczkę na podatek dochodowy. Biorąc pod uwagę, że domniemasz, że to 3 miesięczna jej pensja to po odliczeniu tych składowych nie jest to jakaś oszołamiająca kwota. Tak wiem, że gro zawodników jest na własnej działalności i świadczą usługi i wystawiają klubowi fakturę. W rachunku zysków i strat zapisane jest to zapewne w usługach obcych. Tylko kolejne pytanie jakie się nasuwa to pozycja wynagrodzenia w RZiS. Ponad… Czytaj więcej »

Odpowiedź do  Bohdan
  1. Oczywiście wszystko co piszesz jest prawdą, pod warunkiem, że sprawozdanie jest sporządzone prawidłowo i bez kreatywnej rachunkowości
  2. Z tymi wynagrodzeniami, to istna zagadka, bo wychodzi 600 tys na łeb., czyli 50tys na miesiąc na zatrudnionego.
Odpowiedź do  nasztata

Tutaj też inne umowy mogą być np. zlecenia. Odliczając 200 000 Szora pozostaje kwota 1,6 mln wynagrodzeń niezbyt wiadomo czyich.