Oświadczenie RTS Widzew Łódź

30 września 2015, 21:56 | Autor:

rts3

Oficjalna strona internetowa Widzewa opublikowała dziś oświadczenie, w którym odnosi się do ostatnich wydarzeń wokół klubu. Prezentujemy je poniżej w oryginalnej pisowni.

W związku z ostatnimi wydarzeniami, nadszedł czas na zajęcie stanowiska dotyczącego kilku spraw budzących emocje i odnoszących się do dalszego funkcjonowania Naszego Wspólnego Klubu.

1. Dzięki dobrej współpracy podczas dzisiejszego meczu z wolontariuszami z grona kibiców udało się przezwyciężyć problemy organizacyjne powstałe podczas pierwszego spotkania w roli gospodarza na stadionie Szkoły Mistrzostwa Sportowego dotyczące wejścia na stadion. Dziękujemy – jak widać można.

2. Budowanie wszelkich napięć (obraźliwe okrzyki, malowanie haseł po murach wynajętych przez klub budynków, wywieszanie transparentów z hasłami zmierzającymi do spowodowania kolejnych wewnętrznych sporów wśród naszej widzewskiej społeczności) pomiędzy częścią kibiców, a tymi którzy włożyli i nadal wkładają wiele wysiłku w walce o odzyskanie przez Widzew Łódź należnej mu pozycji na piłkarskiej mapie Polski, nie służy niczemu dobremu i nie pozwala nam budować wiarygodności klubu, zwłaszcza, że przed Stowarzyszeniem stoją poważne wyzwania odnoszące się do pozyskania nowych sponsorów, bez których budowanie silnego klubu nie jest możliwe,

3. Nie możemy zapominać o tym, kto zainicjował i zorganizował spotkania, które doprowadziły do powstania Stowarzyszenia RTS Widzew Łódź i odrodzenia naszego wspólnego Widzewa. Próby deprecjonowania roli Grzegorza Waraneckiego muszą w tym miejscu spotkać się ze stanowczą i zdecydowaną reakcją władz i członków Stowarzyszenia RTS Widzew Łódź.

4. Nie przyjmujcie niniejszego oświadczenia jako atak na kogokolwiek, gdyż Widzew to Nasze wspólne dobro i tak jak Klub potrzebuje Was – kibiców, tak Wy – Kibice potrzebujecie Klubu z silnymi strukturami, które są jedyną gwarancją jego rozwoju. Każde ogniowo Klubu tj. drużyna, zarząd, członkowie stowarzyszenia, kibice, sztab szkoleniowy i zaplecze techniczne to element całości. Brak prawidłowego funkcjonowania któregokolwiek z ogniw wymienionych powyżej powoduje ujemne skutki dla Klubu.

5. Pamiętajmy, że wszelkie spory toczone wewnątrz naszej społeczności są śledzone przez osoby i środowiska, które nie są życzliwe odbudowie Widzewa. Także musimy dążyć do tego, aby zażegnać wszelkie spory i zmierzać do podjęcia dialogu nawet w sprawach, które wywołują największe i skrajane emocje.

6. Jesteśmy ponadto otwarci na wszelkie inicjatywy ze strony kibiców, pod warunkiem, że ich jedynym celem jest interes i dobro Klubu RTS WIDZEW ŁÓDŹ. Pokażmy Wszyscy, ze nadrzędnym dobrem jest WIDZEW.

Zarząd i Członkowie Stowarzyszenia RTS WIDZEW