Klub opublikował sprawozdanie finansowe za 2021 rok

1 kwietnia 2022, 19:30 | Autor:

Do końca marca Widzew Łódź musiał opublikować sprawozdanie finansowe za miniony rok. Dzisiaj pojawiło się ono na klubowych serwerach. Dowiadujemy się z niego, że w tym okresie klub zanotował półtoramilionową stratę. O ponad pół miliona mniejszą niż rok wcześniej.

Deficyt nie jest żadną niespodzianką – pod koniec grudnia mówił już o nim prezes Mateusz Dróżdż. Wtedy zapowiadał on stratę w wysokości około dwóch milionów złotych, lecz finalna, zawarta w sprawozdaniu wartość, to 1 597 753,69 złotych. Co więc dokładnie się na nią złożyło? 20 677 140,16 złotych przychodów, a także 22 274 893,85 złotych kosztów.

W porównaniu do wcześniejszych dwunastu miesięcy – i koszty, i przychody wzrosły o około cztery miliony złotych. Cieszyć może natomiast fakt, że przychody rosły w szybszym tempie od kosztów, dzięki czemu łączna strata nieco zmalała. Podsumowując: wyliczony deficyt za 2021 rok był łącznie o 641 341,15 złotych mniejszy, niż w poprzednim raportowanym okresie.

W dokumencie jest więcej finansowych aspektów, chociaż najlepiej odnajdą się w nim osoby, które dobrze znają się na tej dziedzinie. Pełną treść sprawozdania znaleźć można TUTAJ.

nasztata

Wcale to nie wygląda tak różowo. Pomijając kwestię mocno ujemnego wyniku za 2021, część przychodów rozpoznanych w przychodach 2021 to kontrakty reklamowe jeszcze z sezonu 2020/2021, czyli zawarte w 2020 i kończące się w 2021 (patrz pozycja bilansu z 2020 „Przychody przyszłych okresów” – ponad 2,5 mln zł). W 2021 pozycja znacznie niższa (nico ponad 0,5 mln zł), co oznacza, że albo zmieniono podejście do ujęcia w przychodach, albo mamy niższe kontrakty reklamowe zawarte na okres 2021/2022. I tak przy okazji, zerkam w KRS i nie widzę jeszcze złożonego sprawozdania za 2020 i opinii z badania przez biegłego, to co… Czytaj więcej »

Odpowiedź do  nasztata

Budżet drużyny drugiego poziomu polskiej piłki nie mogą utrzymać na plusie,a Dróżdż pierniczy coś o ośrodku za 120 milionów !!! Może ktoś sensownie wyjaśnić skąd zamierza wziąć takie pieniądze ? A może w obiecankach i banialukach prześciga wszystkich poprzedników ?? Dziękuję za minusy za pisanie prawdy. Strasznie mnie zmartwiły.

nasztata
Odpowiedź do  R T S

Suma bilansowa 8 mln zł. 120 mln zł z środków własnych? Musieliby pozyskać finansowanie i to bezzwrotne, bo takiego zadłużenia w życiu nie spłacimy, z resztą nikt nam nie da. Rozumiem, że Zarząd liczy na miasto lub jakieś dotacje, ale zwykle w takich projektach trzeba mieć chociaż 20% wkładu własnego a to było nie było 24 mln zł. Całkowicie poza zasięgiem. Smutne te realia, ale pewnych rzeczy nie przeskoczymy. Bez bogatego sponsora/właściciela, większej przychylności miasta i trochę szczęścia będziemy tak balansować na granicy EX i I ligi.

lewiatan137
Odpowiedź do  nasztata

Przypominam ze mozna przy takiej budowie wystąpić do miasta , PZPN i ministerstwa sportu o dofinansowanie projektu. Ośrodek Legi tak powstał wszystkie te instytucje sie dołożyły.. Warunkiem jest bardzo sensowny projekt bez wydumanych dupereli.

radrad2022
Odpowiedź do  R T S

A umiesz słuchać ze zrozumieniem? Bo z tego co widzę co napisałeś to NIE!
Dróżdż powiedział, że nie są w stanie bez zakredytowania zbudować sensownego ośrodka.

R T S

No i co ? Cieszyć się trzeba,że pół bańki mniejszy dług ??? W ogóle go nie powinno być !! A gdyby Stamirowski się nie dołożył to już kolejne bankructwo na horyzoncie by było…. panie Dróżdż nie ma ani piłkarzy jakiś rewelacyjnych ,a i kasa też się rozeszła.

Dario
Odpowiedź do  R T S

100 na 100. Tzw. kreatywna księgowość, domena „speców” od robienia innym wody z mózgu. Myślę, że prawdziwy stan finansów wygląda nieco gorzej. PozdRo.

jack
Odpowiedź do  R T S

w przyszłym sezonie nie dołozy bo nie ma wiec tylko awans do Ex dlatego transfery niby wzmocnienia z ex…

Tom87
Odpowiedź do  R T S

Myślenie nie jest Twoją mocną stroną.

Odpowiedź do  Tom87

Fajnie,że chociaż ty jesteś myślicielem. To jeszcze wymyśl coś,żeby klub był gospodarnie rządzony bo za …uja nie wychodzi to w Łodzi od 5 lat.

Tom87
Odpowiedź do  R T S

Ten post tylko to potwierdza.

Kixon

Ani kasy ani drużyny nie ma jak zawsze

Mariusz

A ja czuję że to żart prima aprilisowy

Zdzisiu

Bez komentarza…przez 5 lat „wyparowało” stąd ok 70mln nikt za to nie beknoł.

Odpowiedź do  Zdzisiu

Beknęli owszem….popili,pojedli i beknęli na odejście od pańskiego stołu. Branding całe koszta wziął na siebie sponsor,a te i tak zadłużenie zrobili. W polskich klubach nie ma takich pieniędzy,które nie da się przeżreć. Coś podobnie jak do Służby zdrowia. Studnia bez dna.

Waldi
Odpowiedź do  Zdzisiu